sobota, 18/5/2024 | 7:51 CEST
You are here:  / Edukacja i Nauka / Nawóz organiczny

Nawóz organiczny

post by related

related post

Moda na produkty BIO, czyli wyprodukowane jak najbardziej w zgodzie z naturą, bez wykorzystania nawozów sztucznych, dotarła również do Polski. Asortyment takich warzyw i owoców jest coraz większy. Co prawda, ceny również są wyższe niż pozostałych, „zwykłych”, ale klienci są skłonni zapłacić trochę więcej, a mieć pewność, że warzywo czy owoc są zdrowe i bezpieczne, szczególnie dla małych dzieci.

Aby plony móc określić mianem BIO, należy przy ich uprawie stosować jedynie nawóz organiczny oraz nie używać pestycydów. Nawozy organiczne najczęściej stosowane to kompost, czyli rozłożone odpady roślinne i zwierzęce, oraz oborniki, czyli odchody zwierzęce. Dostępną na rynku ofertę nawozów organicznych uzupełniają m.in. biohumus, czyli nawóz wytwarzany przez dżdżownice, a także różne rodzaje guana ptasiego, czyli odchody ptaków. Ponadto stosuje się odpady pochodzenia roślinnego wytwarzane przez przemysł: włókno kokosowe, trociny, korę drzewną czy torf.
Sklepy ogrodnicze posiadają szeroki asortyment, dzięki czemu rolnicy czy osoby uprawiające mniejsze areały mają dostęp do nawozu organicznego, jeśli nie są w stanie wyprodukować go we własnym zakresie.